Vanaf 1 juli kan decentraal opgewekte energie definitief onbeperkt terug worden geleverd aan het net. Nu geldt er nog een grens bij 5.000 kilowattuur.

Duurzame energie wordt vaak decentraal opgewekt, met bijvoorbeeld zonnepanelen op daken. Als de zonnepanelen meer energie opwekken dan de eigenaar nodig heeft, kan de eigenaar de energie terug leveren aan zijn energieleverancier.

Op het moment zijn grote energieleveranciers verplicht om de geleverde energie direct in mindering te brengen op de energierekening van de opwekker, zolang de hoeveelheid decentrale energie niet de grens van 5.000 kilowattuur overschrijdt. Dit terug leveren van energie voor dezelfde prijs heet salderen.

Instellingen zoals scholen die wat meer zonnepanelen hebben gaan echter al snel over deze limiet heen.
Een eind 2012 gepubliceerde wijziging van de Elektriciteits- en Gaswet suggereerde dat de grens van 5.000 kilowattuur zou verdwijnen. Onbeperkt salderen zou dus mogelijk worden gemaakt. Er ontstond echter veel onduidelijkheid over het voorstel en de interpretatie. In een interview met EnergieOverheid schept het ministerie van Economische Zaken nu duidelijkheid omtrent saldering.

Bevestiging
Tot nu toe had het ministerie nooit bevestigd dat de wetswijziging inderdaad onbeperkt salderen mogelijk zou maken. Esther Benschop, woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken, geeft nu die bevestiging: ‘Ja, het klopt dat er onbeperkt gesaldeerd mag gaan worden,’ aldus Benschop.

Het ministerie laat verder weten dat er geen ‘noodwet saldering’ zal komen. In de markt ging namelijk het gerucht dat er een noodwet in de maak was die de salderingsmogelijkheden juist zou inperken. ‘Wij zijn niet bezig met een noodwet voor saldering,’ aldus Benschop. ‘Zelf-opwekkers kunnen hun energie blijven wegstrepen met hun verbruik.’

Salderen-op-afstand
Over een ander probleem met salderen geeft Benschop geen duidelijkheid. Particulieren of instellingen die geen eigen dak hebben om zonnepanelen te plaatsen blijven energiebelasting betalen als ze dat op een ander dak doen. Door die energiebelasting wordt de businesscase voor zonnepanelen erg ongunstig. Dit zogeheten salderen-op-afstand blijft dus voorlopig een hindernis.

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven