Klimaatinstallaties functioneren niet optimaal
Uit onderzoek is gebleken dat in 70% van de gebouwen de klimaatinstallatie niet optimaal functioneert. Het niet goed functioneren van deze installaties heeft twee effecten. Ten eerste verbruikt een gemiddelde klimaatinstallatie 25% te veel energie. Ten tweede resulteert een niet goed functionerende installatie in comfortklachten. Door het functioneren van klimaatinstallaties te verbeteren kan men een mes dus aan twee kanten laten snijden.

Terugdringen energieverbruik van klimaatinstallatie
Hieronder vind je 7 veelvoorkomende struikelblokken die zorgen voor de 25% extra energieverbruik. Zorg dat je deze struikelblokken tackelt. Ga er mee de slag en verminder het energieverbruik.

7 struikelblokken in klimaattechniek
Ter lering hieronder een opsomming van zeven regelmatig geconstateerde onvolkomenheden welke tot extra energiegebruik en comfortklachten kunnen leiden.

  1. Klokprogramma’s staan niet kritisch genoeg ingesteld. Met name ventileren kost veel energie!
  2. Verwarmen na zomernachtventilatie, de ruimte is toch “te koud”.
  3. Het op temperatuur houden van CV verdeler/verzamelaars, ook bij het ontbreken van warmtevraag in het gebouw. Moderne utilitaire gebouwen vragen boven buitentemperaturen van ca. 12-15° buiten geen warmte meer.
  4. Regelkringen staan op “hand”.
  5. Ruimte temperatuursetpoints voor koeling staan de laag ingesteld. 20°C ruimtetemperatuur in de zomer is echt niet prettig.
  6. Afwijkingen van temperatuursensoren.
  7. De naregeling meet na de interne verbouwing in de ene ruimte maar regelt het klimaat in de andere.

Bron: Klimaattechniek Opleiding